Oedeemtherapie

Oedeemtherapie is de behandeling van vochtophoping. Zoals lymfoedeem, veneus oedeem of lipoedeem. Oedeemtherapie richt zich op vermindering en stabilisering van oedeem en het verminderen van de daarmee gepaard gaande klachten.

We maken gebruik van verschillende behandelmogelijkheden zoals:

  • Manuele lymfedrainage
  • Lymfapress
  • Lymftaping
  • Compressietherapie / zwachtelen
  • Huid- en wondverzorging
  • Aanmeten van therapeutische elastische kousen en andere compressiehulpmiddelen.

Manuele lymfedrainage is een bijzondere vorm van massage, waarbij met specifieke handgrepen de vochtopname door de lymfevaten wordt gestimuleerd en het functioneren van het lymfestelsel wordt bevorderd. Dit is een onderdeel van  oedeemtherapie en wordt gecombineerd met een of meerdere van de andere behandelingsmogelijkheden.


HU!DSTEKEND heeft er een nieuwe aanwinst bij, de LymphScanner. Dit is een praktisch, klein apparaatje waarmee we het percentage vocht in het weefsel kunnen vaststellen. Het apparaat is zeer gemakkelijk in gebruik en niet belastend of schadelijk.

Met deze gegevens lokaliseren we de aanwezigheid van oedeem in gebieden waar oedeem misschien niet zichtbaar of voelbaar, maar wel aanwezig is, zoals bij:

Lipoedeem met secundair lymfoedeem
Na behandeling van (borst)kanker
Bij oedeem (rond de schaamstreek)
Bij pijnklachten in bijvoorbeeld armen of benen
Oedeem in gezicht of hals
Bij postoperatief wondvocht

Aan de hand van de bevindingen kunnen we de opbouw van de behandeling nog beter op de patiënt afstemmen en optimaliseren.

Het apparaat heeft een druksensor en werkt op basis van microgolven die reageren op de watermoleculen in het weefsel. Hiermee wordt gemeten hoeveel vocht aanwezig is in de huid.


Oedeemtherapie bij wondroos (erysipelas)

Na wondroos (forse ontsteking aan meestal het been) is het lymfesysteem beschadigd. Oedeemtherapie is heel waardevol als nabehandeling. Het lymfesysteem wordt ondersteund met afvoeren van ontstekingsresten, waardoor  je veel sneller hersteld en minder restverschijnselen overblijven. Hierdoor is de kans op recidieven kleiner. Om het beschadigde lymfesysteem te ondersteunen en de zwelling te reduceren maken we gebruik van compressie door middel van zwachtels en meten we  therapeutisch elastische kousen aan. Hiermee ondersteunen we de behandeling.  en de nazorg.

Voorlichting en educatie is ook een belangrijk onderdeel van de behandeling. Door kennis kun je zelf veel voorkomen.

Oedeemtherapie bij beenwonden

Beenwonden door fietstrapper of val zien wij regelmatig in de praktijk. Als er snel gestart wordt met oedeemtherapie en wondverzorging zien we dat de genezing voorspoedig verloopt en er geen of minder antibiotica gebruikt hoeft te worden.  Het lymfesysteem wordt ondersteund met afvoeren van ontstekingsresten, waardoor er je veel sneller hersteld en minder restverschijnselen overblijven. Voorlichting en educatie is ook een belangrijk onderdeel van de behandeling. Door kennis kun je zelf veel voorkomen.

Behandelingen van oedeem bij wondroos wordt geheel of gedeeltelijk vergoed door de zorgverzekering.

Oedeemtherapie bij borstkanker

Een behandeling waar wij  veel ervaring  mee hebben  in de praktijk is oedeemtherapie bij een lymfoedeem als gevolg van de behandeling van borstkanker.

Als je de diagnose borstkanker krijgt heeft dit een enorme impact op jou en je naasten. Er komt veel op je af en je moet keuzes maken.  Hiervoor krijg je begeleiding in het ziekenhuis. Tijdens of na dit traject kunnen er klachten ontstaan van bijvoorbeeld oedeem of verhardingen in het behandelde weefsel als ook pijn aan littekens. Hiervoor ben je bij ons aan het juiste adres.

Het is een behandeling die we graag geven omdat het fijn is om te zien hoe snel de behandeling verlichting kan brengen van de klachten. We behandelen jouw klacht en helpen je door je te leren wat je zelf kunt doen aan je herstel, en waar je rekening mee moet houden.

We werken samen met paramedici die zich ook gespecialiseerd hebben in nazorg voor mensen met kanker. zoals een diëtiste, ergotherapeut, fysiotherapeut, die je kunnen begeleiden bij bijvoorbeeld aanpassingen in voeding, aanpassingen in huis of bij bewegingsbeperkingen.  Maar ook met de huisartspraktijken hebben we goed contact.

Behandeling van oedeem na kanker worden geheel of gedeeltelijk vergoed door de zorgverzekering. De eerste behandelingen komen uit de aanvullende verzekering.

Huidtherapie bij kanker

In mijn praktijk werk ik veel met patiënten die behandeld worden voor kanker of hiervan herstellende zijn.

Huidtherapie kan verlichting geven bij heel diverse klachten die specifiek zijn voor kankerpatiënten. Behandelingen zoals chemotherapie, bestraling of hyperthermie, kunnen invloed hebben op de huid of huidproblemen geven. Met name door bestraling kan de huid rood, droog en geïrriteerd raken en verkleuren. Soms ontstaan er ook verbrandingen herkenbaar aan blaarvorming. Een operatieve ingreep is vaak een onderdeel  van de behandeling en geeft  littekens wat bewegingsbeperkingen en oedeemvorming tot gevolg kan hebben.

Een huid- en oedeemtherapeut is een HBO opgeleide paramedicus in huid- en oedeemzorg, die de zieke of beschadigde huid behandelt om klachten – zoals pijn, jeuk, bewegingsbeperkingen en esthetische bezwaren – te verminderen, op te lossen of te voorkomen die onder andere ten gevolge van oncologische problematiek of behandeling kunnen ontstaan.

Onderstaand wordt in een overzicht met korte uitleg weergeven wat de mogelijkheden van de huidtherapeut bij de oncologische patiënt zijn;

Preventie, advies en nabehandeling bij huidkanker
De huidtherapeut heeft een adviserende rol waarbij onder andere te denken valt aan advisering met betrekking tot welk huidtype men heeft, de risico’s van de zon en een daarop afgestemd persoonlijk zonpreventie advies. Wanneer huidkanker gediagnosticeerd is en door de dermatoloog behandeld wordt, kan de huidtherapeut ondersteunen in het nazorgtraject in het geval van wonden, littekens en/ of kleurverschillen in de huid. Maar bijvoorbeeld ook het verwijderen van ongewenste haargroei in een transplantatiegebied.

Complexe decongestieve therapie (CDT)

De CDT werd voorheen Integrale oedeemtherapie genoemd. De huidtherapeut is gespecialiseerd en ervaren in het behandelen van secundair lymfoedeem onder andere ontstaan als complicatie bij een medische oncologische behandeling. Deze therapie bestaat onder andere uit manuele lymfedrainage, ambulante compressietherapie, aanmeten van compressie bandages of -kousen, oefeningen, lymftaping, endermologie en leefstijladviezen.

Wondverzorging
De huidtherapeut beschikt over goede kennis en technieken om (chronische) wonden te kunnen behandelen, over het algemeen gecombineerd  met onderdelen uit de complexe decongestieve therapie.

Littekenmassage
Littekens die verhard, verkleurd, verkleefd of verdikt zijn, kunnen voor esthetische, lichamelijke en psychische problemen zorgen. De huidtherapeut kan met speciale massagetechnieken de doorbloeding verbeteren, de huid weer soepel maken en de esthetische ontsieringen van littekens verminderen.

Camouflagetherapie
Kleurafwijkingen en littekens als gevolg van oncologische behandelingen kunnen soms ongewenst de aandacht trekken en daarmee gevoelens van schaamte en onzekerheid veroorzaken. De huidtherapeut kan helpen om deze cosmetische ontsieringen professioneel te camoufleren.

Medische Dermatografie
Bij dermatografie, ook wel medische tatoeage genoemd, pigmenteert de huidtherapeut kleurverschillen in de huid met behulp van tatoeage-apparatuur. Verschillende huidtherapeuten hebben zich gespecialiseerd in het aanbrengen van medische tatoeages waaronder tepelreconstructies, het aanbrengen van wenkbrauwen na haaruitval, hyperpigmentatie, hypopigmentatie en bij littekens door trauma. Maar ook het met dermatografie veranderen van tatoeagepuntjes die zijn aangebracht voor bestraling tot bijvoorbeeld sproetjes in de huid zodat deze minder opvallen.

Aanmeten borstprothese & therapeutisch elastische kousen/drukkleding
Als onderdeel van de complexe decongestieve therapie zal de huidtherapeut ook passende therapeutisch elastische kous/drukkleding aanmeten, ook bestaat de mogelijkheid voor advies en het aanmeten van uitwendige borstprothesen en daarbij behorende lingerie.

Laser- en lichttherapie
Doormiddel van licht en lasertechniek kunnen blijvende haar, vaat, pigment en littekenproblemen van de huid verholpen of verminderd worden. Ook kunnen bijvoorbeeld tatoeagepuntjes die zijn aangebracht voor bestraling door middel van laser worden verwijderd.

Passende huidverzorging
Veel medische behandelingen en medicatie kunnen voor de oncologische patiënt leiden tot (tijdelijke) huidklachten zoals bijvoorbeeld huidverkleuring, transpiratie en erge jeuk. De patiënt kan bij de huidtherapeut terecht voor een passend advies en waar nodig aangepast op medische behandelingen en medicatie om de huid tijdens deze periode op een juiste wijze zelf te kunnen verzorgen.