Huidtherapie bij kanker

In mijn praktijk werk ik veel met patiënten die behandeld worden voor kanker of hiervan herstellende zijn.

Huidtherapie kan verlichting geven bij heel diverse klachten die specifiek zijn voor kankerpatiënten. Behandelingen zoals chemotherapie, bestraling of hyperthermie, kunnen invloed hebben op de huid of huidproblemen geven. Met name door bestraling kan de huid rood, droog en geïrriteerd raken en verkleuren. Soms ontstaan er ook verbrandingen herkenbaar aan blaarvorming. Een operatieve ingreep is vaak een onderdeel  van de behandeling en geeft  littekens wat bewegingsbeperkingen en oedeemvorming tot gevolg kan hebben.

Een huid- en oedeemtherapeut is een HBO opgeleide paramedicus in huid- en oedeemzorg, die de zieke of beschadigde huid behandelt om klachten – zoals pijn, jeuk, bewegingsbeperkingen en esthetische bezwaren – te verminderen, op te lossen of te voorkomen die onder andere ten gevolge van oncologische problematiek of behandeling kunnen ontstaan.

Onderstaand wordt in een overzicht met korte uitleg weergeven wat de mogelijkheden van de huidtherapeut bij de oncologische patiënt zijn;

Preventie, advies en nabehandeling bij huidkanker
De huidtherapeut heeft een adviserende rol waarbij onder andere te denken valt aan advisering met betrekking tot welk huidtype men heeft, de risico’s van de zon en een daarop afgestemd persoonlijk zonpreventie advies. Wanneer huidkanker gediagnostiseerd is en door de dermatoloog behandeld wordt, kan de huidtherapeut ondersteunen in het nazorgtraject in het geval van wonden, littekens en/ of kleurverschillen in de huid. Maar bijvoorbeeld ook het verwijderen van ongewenste haargroei in een transplantatiegebied.

Complexe decongestieve therapie (CDT)

De CDT werd voorheen Integrale oedeemtherapie genoemd. De huidtherapeut is gespecialiseerd en ervaren in het behandelen van secundair lymfoedeem onder andere ontstaan als complicatie bij een medische oncologische behandeling. Deze therapie bestaat onder andere uit manuele lymfedrainage, ambulante compressietherapie, aanmeten van compressie bandages of -kousen, oefeningen, lymftaping, endermologie en leefstijladviezen.

Wondverzorging
De huidtherapeut beschikt over goede kennis en technieken om (chronische) wonden te kunnen behandelen, over het algemeen gecombineerd  met onderdelen uit de complexe decongestieve therapie.

Littekenmassage
Littekens die verhard, verkleurd, verkleefd of verdikt zijn, kunnen voor esthetische, lichamelijke en psychische problemen zorgen. De huidtherapeut kan met speciale massagetechnieken de doorbloeding verbeteren, de huid weer soepel maken en de esthetische ontsieringen van littekens verminderen.

Camouflagetherapie
Kleurafwijkingen en littekens als gevolg van oncologische behandelingen kunnen soms ongewenst de aandacht trekken en daarmee gevoelens van schaamte en onzekerheid veroorzaken. De huidtherapeut kan helpen om deze cosmetische ontsieringen professioneel te camoufleren.

Medische Dermatografie
Bij dermatografie, ook wel medische tatoeage genoemd, pigmenteert de huidtherapeut kleurverschillen in de huid met behulp van tatoeage-apparatuur. Verschillende huidtherapeuten hebben zich gespecialiseerd in het aanbrengen van medische tatoeages waaronder tepelreconstructies, het aanbrengen van wenkbrauwen na haaruitval, hyperpigmentatie, hypopigmentatie en bij littekens door trauma. Maar ook het met dermatografie veranderen van tatoeagepuntjes die zijn aangebracht voor bestraling tot bijvoorbeeld sproetjes in de huid zodat deze minder opvallen.

Aanmeten borstprothese & therapeutisch elastische kousen/drukkleding
Als onderdeel van de complexe decongestieve therapie zal de huidtherapeut ook passende therapeutisch elastische kous/drukkleding aanmeten, ook bestaat de mogelijkheid voor advies en het aanmeten van uitwendige borstprothesen en daarbij behorende lingerie.

Laser- en lichttherapie

Door middel van licht en lasertechniek kunnen blijvende haar, vaat, pigment en littekenproblemen van de huid verholpen of verminderd worden. Ook kunnen bijvoorbeeld tatoeagepuntjes die zijn aangebracht voor bestraling door middel van laser worden verwijderd.

Passende huidverzorging
Veel medische behandelingen en medicatie kunnen voor de oncologische patiënt leiden tot (tijdelijke) huidklachten zoals bijvoorbeeld huidverkleuring, transpiratie en erge jeuk. De patiënt kan bij de huidtherapeut terecht voor een passend advies en waar nodig aangepast op medische behandelingen en medicatie om de huid tijdens deze periode op een juiste wijze zelf te kunnen verzorgen.